Wednesday, December 31, 2008

Meditatsioon, pranayamad ja mudrad

Kuna eilse päeva postitus sa niigi liiga pikk, siis toon siin eraldi välja need õpetused, mis väärivad natuke sügavamat käsitlust.

Meditatsioon

Kõigi ida õpetuste keskmes on meditatsioon. Meditatsioone on mitut tüüpi, kuid kõigi nende puhul on põhiline mõtete vaigistamine ja oma teadvusseisundi muutmine.

Meditatsioon on kindlasti selline õpetus, millest lugemises ja teadmisest ei piisa. See oleks sama, mis klaverimängu kohta lugeda, mitte ise mängida:)

Seepärast toon siia ära ühe meele vaigistamise meditatsiooni.

Istu võimalikult sirge seljaga, nii pääseb selgroo juures liikuvas peaenergiakanalis Sinu eluenergia kenasti liikuma. Istuda võib nii rätsepaistes, pool- või täis lootose-istes, kui ka lihtsalt toolil. Aeg ei ole siin ka üleliia tähtis. Kui on mediteerimiseks võimalik võtta vaid mõni minut, siis tasub see ikkagi võtta. Kogenumad mediteerivad tavaliselt 20-30 minutit.
Käed puhkavad põlvedel, peopesad ülespoole. Silmad võib sulgeda või hoita pool-avatuna, vaadates kas ninaotsa või enda ees meetri kaugusel põrandal mõnd punkti.

Alustuseks hinga nina kaudu sügavalt sisse ja hoia mõni hetk õhku kopsudes. See järel lase õhk aeglaselt välja. Korda seda veel kaks korda. See tegevus aeglustab Sinu ajulainete tegevus, viies sind beeta tasandilt ehk ärkveloleku seisundist alfa tasandile, muutunud teadvuse seisundisse. Alfa tasandilt alustatakse mediteerimist.
Hinga ühtlaselt ja sügavalt, ilma pingutamata. Jälgi oma hingamist. Pane tähele kerget kõhu ja diafragma tõusu sissehingamisel ja langust väljahingamisel. Kui tekivad mõtted – ja need tekivad kindlasti – siis märka neid, kuid ära liiguga mõttega kaasa. Tule tagasi järgmise hingamise jälgimise juurde. Eesmärgiks pole mõtete peatamine – neid tekib alati – vaid nende jälgimata jätmine. Pane tähele hetki, mis jäävad mõtete ja vabadustunde kogemise vahele.

IMG_3513

Ole enda vastu leebe, ära pahanda endaga ega arvusta oma kogemust. Juhtub see, mis juhtuma peab. Märka kõike, mis esile kerkib, kuid ära analüüsi. Kujutle oma mõtteid mullidena šampanjaklaasis või pilvedena taevas, mis kerkivad ja kaovad. Naudi praeguses hetkes olemist.

Peale meele vaigistamise meditatsioonide on laialdaselt kasutusel ka juhendatud meditatsioonid.
Selle käigus viib juhendaja mediteerija sügavale enda sisemusse - meelerännakule. Meelerännakutel on oluline osa sümbolitel ja kaitsjatel, keda oma rännakutel kohtad.
Meie Indias selliseid meelerännakuid, juhendatud meditatsioone ei teinud, aga Eestis võib neid teha näiteks Holistilise Teraapia Instituudi meditatsiooniõhtutel. Väga põnevad ja vabastavad kogemused.


Pranayama

deep-breathPrana on elujõud. Kui prana (sama mis Hiinas chi) voolab sinus vabalt , siis tunned end elujõulisena. Kui prana on blokeerunud, tulevad kurnatud ja haigused. Teadust tervislikust hingamisest nimetatakse pranayamaks. See on jooga neljas lüli. Läbi pranayama õpitakse, kuidas hingamine oleks teadlikum, tervislikum ja energeetilisem. Sest õige hingamine annab inimesele energiat. Võibolla ütlus vähese söömisega inimeste kohta, et nad elavad “õhust ja armastusest” polegi väga vale? ;)

Hingamine eemaldab organismist tõhusalt jääkaineid ja pingeid, tuues meie ellu selgust ja meelerahu. Hingamine mõjutab meie enesetunnet nii hingeliselt kui ka füüsiliselt.

Kui läbi sinu keha liigub suur hulk energiat, siis hingad sa loomuldasa jõulisemalt. nagu aktiivne tegevus muudab hingamise sügavamaks, võid ka ise teadlikumalt hingata, muutes kehale kättesaadavamaks suurema hulga energiat.

Ujjayi hingamine

Ujjayi hingamine oli kõige esimene hingamistehnika, mida me kõige esimese asjana kohe ära pidime õppima. Kõik joogaharjutused said tehtud ujjayi-hingamiste rütmis. Samuti tehakse seda ka teistes joogasuundades, nagu tänaseks kogenud olen – nii ashtangas kui kundalinis.
Ujjayi hingamine on pikk, aeglane ja sügav hingamine läbi nina, tähelepanu on keskendatud kurgule.

Loo kerge pinge kurgu tagaosas (häälekõris). See kitsendab õhu läbipääsuteed ja kontrollib õhuvoolu reguleerides hingamistsükli pikkust. Tekib kahisev heli.
Alusta hingamist läbi nina pikkade aeglaste hingetõmmetega. Võid prooviks alustada hingamist lahtise suuga, sosistades sisse ja välja hingates ahh, et kõrvalseisja seda kuuleb. Edaspidi hinga nii sisse kui välja läbi nina. Jälgi, et keha oleks lõdvestunud.

Ujjai hingamine lõdvestab keha ja rahustab meelt, soodustab meditatsiooni ja loob kehas sisemise surve, stimuleerib vereringet ja ainevahetust.


Jooga-asanate ujjayi hingamise rütmis sooritamine aitab olla rohkem kohal, olla hetkes ning aitab kaasa keha loomulikule venivusele ja painduvusele.
Ujjayi hingamisest on abi näiteks ka enne pingelist vestlust või esinemist - rahustab. Aga ka olukorras, mis tuleb lihtsalt üle elada – näiteks täiskiilutud ühistranspordis; valgusfoori ees, kui on kiire; või kellegi igavat juttu kuulates, kui lahkuda on ebaviisakas :))

Bhastrika

Üks peamisi hingamisharjutusi, mida me õppisime, oli Bhastrika. See on üks jõuduandvamaid hingamisharjutusi joogas ja seda võib nimetatakse ka “lõõtshingamiseks” .

bhastrika
Lõdvesta õlad ja hinga sügavalt kõhu kaudu. Pärast paari sügavat hingetõmmet hinga täielikult välja ja alusta sügavat jõulist nina kaudu sisse-väljahingamist, kulutades igale tsüklile 1 sekundi. Hingata tuleks nii, et liigub ka diafragma – vahelihas. Hoia pea, kael, õlad ja rinnakorv võimalikult paigal, vaid kõht liigub sisse-välja.
Kõigepealt tuleks hingata ca 10-15 korda bhastrikat, seejärel hingata 10-15 sek rahulikult. Kokku tuleks bhastrikat korrata kolm ringi. Pärast kolmandat ringi lihtsalt jälgi tajusid kehas.
Enamikel inimestest tekitab see hingamisharjutus jõulise ja energilise tunde.

Bhastrika sobib minu meelest hästi hommikuti, aga ka pealelõunal, kui tunned end uimase ja väsinuna. Bhastrika pidavat parandama ka seedimist ning intensiivistama ainevahetust.

Sudarshan Kriya

Kriyad on erinevad keha ja organismi puhastavad tehnikad, mis enamasti (niipalju kui mina kogenud) hingamisega seotud. Sudarshan Kriya on Art of Livingus Guru Sri Sri Ravi Shankari poolt õpetatav ainulaadne hingamistehnika.

Rakkudesse kogunenud ebapuhtus tekitab väsimust ja haigusi. Sudarshan Kriya vabastab stressist nii keha kui meele ja täidab iga raku meie kehas noorendava energiaga, mis ergutab keha ja vaimu. See tehinka toob organismi lisahapnikku, mis puhastab kudesid ja väljutab organismist jääkained. Koed elavnevad ning meelt täidab tasakaalu ja rahulolu tunne.
Uuringute tulemusel pidavat enamik inimesi oma kopsumahust kasutama ainult 35%, ent üle 80% organismi emotsionaalsetest ja füüsilistest ebapuhtustest on võimalik kõrvaldada kopsude kaudu.

sudarshan kriya

Sudarshan Kriya mõju on uurinud India Rahvusliku Vaimse Tervise ja Neuroteaduse Instituut. Tulemused on julgustavad:

  • EEG tulemused näitavad, et Sudarshan Kriya abil saavutatakse pingevaba erksuse seisund.
  • Väheneb vere kortisooni (stressihormoon) ja laktaasi (stressi indikaator) tase organismis.
  • Väheneb depressioon ja ärevus.
  • Immuunsüsteem tugevneb.
  • Kolesterooli sisaldus veres langeb.
  • Ajutegevus aktiveerub ja keskendumisvõime paraneb
  • Vereringesse moodustub rohkem loomulikke antikehi
  • Taastuvatel vähihaigetel suureneb T-rakkude hulk.

Minu kogemus Sudarshan Kriya´st – tegu on erinevate rütmiliste hingamiste koostoimest tuleneva hingamistehnikaga. Kasutatakse teatud rütmilisusega nii pikki sügavaid hingamistsükleid kui kiireid diafragmahingamisi (meenutab bhastrikat).
Tulemused, mida kohe tunned, on igal inimesel erinevad. On inimesi, kes peale hingamist, puhkamise ajal hakkavad hakkavad tunnevad meeleliigutust ja hakkavad nutma või vastupidi, tohutu kergendust ja hakkavad laginal naerma. Mina tunnen enamasti üle keha mõnusat surinat - kätes ja jalgades, sageli ka põskedel ja näol. Peale hingamist on mõnus lõõgastunud olek, samas olles erk ja värske.

anuloma-pranayama Äärmiselt lihtne on ka hingamine, mida me nimetasime nostril pranayama, tuntud ka kui Anuloma Viloma.

Seda võib tõesti praktiseerida kus iganes.
Sisuliselt on tegu vahelduvalt ühest ja siis teisest ninasõõrmest hingamisega. Hinga alustuseks mõned korrad sügavalt sisse ja välja.

Seejärel suru sõrmega vasakpoolne ninasõõre kinni ning hinga paremast sisse, hoia paar sekundit ning vajuta kinni parempoolne ninasõõre ning hinga parempoolsest välja. Hoia paar sekundit ja seejärel hinga parempoolsest sisse, vajuta parempoolne kinni ning hinga vasakpoolsest välja.

See hingamine rahustab ja lõõgastab ning tasakaalustab mõlemad kehapooled.
India me hingasime sedasi enne mediteerimist ja teinekord ka peale seda ca 5 minutit. Tänaseks olen ka kogenud praktikaid, kus hingamine on siin teatud rütmilisusega - teatud arv sekundeid sisse, teatud arv hinge kinni hoida, teatud arv sekundeid välja hingata jne. Üks võimalik rütm on 4-16-8.

Mudrad
Nagu kirjutasin, tegin eile õhtul keha ja meele rahustamiseks erinevaid mudra-asanaid koos hingamisega. Räägin natuke mudradest ja nende toimest.

mudra1 Mudrad on kindla sümboolse tähendusega käte ja sõrmede asendid. Sanskriti keeles tähendab mud , pöördumist jumala poole. Ida traditsioonides kasutatakse mudrasid peale jooga ka kunstis, tantsus ja draamas.



Erinevatel mudradel on erinev mõju. On näiteks kaitsvaid, võitvaid, õnnistavaid, ravimudraid. Osa kasutatakse enne tervenduspraktikat teistele energia vahendamiseks. Ühed aitavad leida ühendust oma sisemise minaga, teised jällegi vabaneda kannatusi valmistavatest emotsioonidest: vihast, kadedusest, ihast jne. Teatud mudrad on toeks mediteerimisel, aitavad keskenduda ning energiat koondada. Juba lihtne sõrmede kokkupanemine rahustab või ergutab, aitab unetuse puhul, tugevdab immuunsüsteemi, parandab keskendumisvõimet ja mälu, loob sisemist harmooniat.

Mõnedes traditsioonides on ka igale sõrmele omistatud kindel siseminemudra2 funktsioon.
Näiteks on pöidla vastavus tuli, nimetissõrmel õhk, keskmisel sõrmel taevas, nimeta sõrmel maa ja väikesel sõrmel vesi.
Vastavalt sõrmede asendile võib kehas neid jõude mõjutada ja tasakaalustada. Oluline on ka käsi kui osa tervikust. Nii näiteks kannab budistlikus õpetuses parem käsi meesaspekti (s.o vahendid ja meetodid tegude sooritamiseks, kogemused), vasak käsi aga naisaspekti (kogemus tühjusest, elutarkusest). Koos olles sümboliseerivad nad ühendust, milles aktiivne meespool on ühenduses süveneva naiseliku tarkusega.

No comments: